İğne Oyası Salon Takımı

You are currently viewing İğne Oyası Salon Takımı

İğne Oyası Salon Takımı

Karanfilli model ipekten yapılmış el işidir. İğne Oyası Salon Takımı 12 vitrin, 1 şömen, 1 orta sehpa, 1 adet fiskos masasından oluşur. Harika bir işçiliktir. Misafir odalarınıza zarafet be estetik katar. Sizin zevkinizin ve estetik anlayışınızın seviyesini gösterir. Ev hanımları tarafından 4 ay gibi bir sürede el işçiliği ile işlenmektedir. Çeyiz setlerinde mutlaka olmasını isteriz. Bizim bölgemizde kızlarımızın çeyizinde mutlaka bulunur.İpeğin vermiş olduğu naifliği yansıtır. Bakmaya doyamazsınız. Yapması da bir o kadar zahmetlidir. Nasıl oluyor da bir iğne ile bu sanat eseri ortaya çıkıyor demekten kendinizi alamazsınız. Devamı remin altındadır.iğne oyası salon takımı

 

Çeyiz Serme Nedir ?

Eskiden düğünler 3 gün olurdu. Cuma günü başlar pazar akşam üzeri biterdi. Düğün den 1 hafta önce perşembe günü kız evinde kızın çeyizi ana evinde sergilenir buna da çeyiz serme denirdi. Gelin kız o güne kadar el emeği göz nuru ne işlemiş ise onlar duvarlara asılan çarşaf perde gibi gergilerin üzerine tek tek iğne ile tutturulur,herkezin görmesine imkan verilirdi. Akraba ve arkadaş gurubu bir gün boyunca meşakkatli bir iş olan bu çeyiz serme işiyle uğraşırdı. Daha sonra o köy mahalle deki yaşayanlar bu kız gelin olana kadar neler işlemiş hangi oyaları yapmış bakmaya görmeye gider,kendi aralarında dedikodusunu kritiğini yapar. Bu olay düğün haftası olan perşembeye kadar devam eder.

Gelinlik kızlar yeni bir oya modeli görürlerse kendilerine örnek çıkarmak için uğraşırdı. Serilen çeyizden o kızın ne kadar maharetli olduğu ,elinin iş yaptığı anlaşılırdı. Belki gelin kızın bütün eşyasını sergiye çıkarıp 1 hafta sonrasında toplayıp damadın evine götürüp yerleştirmesi zor bir iş gibi görünse de zevkli bir uğraştı. Her kızın hayalinde çeyizinin serileceği günü görmek en büyük arzusu idi. Gelin kız çeyiz bakmaya gelen kızlara sürekli sende gör temennisinde bulunurdu. Bu yörük türkmen geleneğidir. Yüzyıllardır yaşatılmıştır. Fakat son 30 senede neredeyse kaybettiğimiz bir özelliğimizdir. Makinalaşma ve teknolojinin gelişmesiyle her şey sıradanlaştı. El emeği göz nuru işlemeleri işleyecek kızlarda kalmadı desek yeridir. Hala belli bölgelerimizde bazı temel el işleri hala yapılıp çeyize koyulmaktadır. Şark odası hazırlamak için de kullanılan ürünlerdendir.

Bir yanıt yazın